Knowledge, attitudes and practices about anthrax, preliminary study in an endemic zone of Supe, Lima
Conocimientos, actitudes y prácticas sobre carbunco. Estudio piloto en una zona endémica de Supe, Lima
In Peru there are cattle zones that are endemic of anthrax; nevertheless, there are not studies about knowledge, beliefs, attitudes and practices that have the people about anthrax in relation to their mechanism of transmission, vaccination, and management of ill cattle. This information its needed to design promotional and preventive programs. After an anthrax outbreak in Supe Pueblo (cattle zone located to the north of Lima ), was carried a survey with 91 originating people, who lived and/or worked. The majority (81%) it recognized the meaning of anthrax as disease, 73% knew that one was a disease of the animals and the man, and 22% did not know that anthrax attacked the skin of the person. On infect of person to person, 66% responded correctly and 35% attributed as a punishment to the divine. Approximately 30% did not recognize the importance of the vaccination to avoid the disease. A 5% referred not to need medical therapy for the disease. The 80 % of the sample would benefit the ill animal, 8% would not bury it and 6% would sell their meat. About 20% of the sample did not recognize the differences between the meat of the healthy and ill animal and 4% would eat the meat of the ill animal. In conclusion, the knowledge, attitudes, practices and beliefs on anthrax in the studied sample are correct.
En el Perú hay zonas ganaderas que son endémicas de carbunco; sin embargo, no hay estudios sobre los conocimientos, creencias, actitudes y prácticas de la población en riesgo en relación con el mecanismo de transmisión del carbunco, la vacunación anticarbonosa y el manejo del ganado enfermo; esta información es relevante para el diseño de programas preventivo promocionales. Después de un brote de carbunco en Supe Pueblo (zona ganadera ubicada al norte de Lima), se realizó una encuesta a 91 personas residentes o que trabajan allí. La mayoría (81%) reconoció el significado del carbunco como enfermedad, 73% sabía que se trataba de una zoonosis y 22% desconocía que el carbunco atacaba a la piel de la persona. Sobre contagio entre personas, 66% respondió correctamente y 35% lo atribuyó a un castigo divino. Aproximadamente 30% no reconoció la importancia de la vacunación en el ganado para evitar la enfermedad. Un 5% refirió no necesitar terapia médica para curarse. El 80% beneficiaría al animal enfermo, 8% no lo enterraría y 6% vendería su carne. Un 20% no reconoció las diferencias entre la carne del animal sano y enfermo y 4% comería carne del animal enfermo. En conclusión, los conocimientos, actitudes, prácticas y creencias son mayoritariamente correctos.